Werkgevers in Groot-Brittannië plannen meer dan twee keer zoveel ontslagen als op het hoogtepunt van de laatste recessie, zo blijkt uit nieuwe cijfers.
Van januari tot maart 2009 waren ongeveer 180.000 banenverlies gepland, terwijl dit jaar 380.000 van mei tot juli waren gepland. Volgens onderzoekers zouden er dit najaar 735.000 ontslagen moeten vallen. De cijfers zijn verkregen door een verzoek om vrijheid van informatie van het Institute for Employment Studies (IES). Maatregelen op sociale afstand om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, brachten grote delen van de Britse economie tot stilstand, dwongen arbeiders thuis te blijven, sloten winkels en stopten het transport. Als gevolg hiervan zijn veel bedrijven gedwongen te overwegen hun personeelsbestand in te krimpen door werknemers te ontslaan. Werkgevers in Engeland, Schotland en Wales moeten de Insolvency Service op de hoogte brengen als ze van plan zijn om 20 of meer werknemers te ontslaan in een enkele “vestiging” door middel van een formulier genaamd HR1.
Worden deze geplande ontslagen afgerond?
Omdat ze worden ingediend bij de start van het ontslagproces, geven HR1-formulieren een vroege indicatie van wat er op de arbeidsmarkt gebeurt. De HR1-ontslagcijfers zorgen ervoor dat werkgevers niet minder dan 20 banen schrappen, dus het eindtotaal van ontslagen is meestal hoger. Het Office for National Statistics publiceert ook een ontslagtelling op basis van de Labour Force Survey, die wordt gebruikt om het maandelijkse werkloosheidspercentage te berekenen. Dit wordt altijd een paar maanden nadat de gegevens zijn verzameld gepubliceerd, dus er is nog geen grote piek in ontslagen of werkloosheid opgetreden. De ontslagcijfers van de Arbeidskrachtenenquête liggen de afgelopen jaren echter ongeveer 20% hoger dan die van HR1. Op basis hiervan schat het IES dat tussen juli en september 445.000 banen zouden kunnen worden ontslagen, aanzienlijk slechter dan de piek van drie maanden tijdens de vorige recessie.