Schemata Architects vernieuwt traditioneel Japans badhuis met tegels en Towada-steen

Schemata Architects heeft een traditioneel sento, of openbaar badhuis, in Tokio gerenoveerd en moderne accenten toegevoegd, waaronder een bar die bier schenkt.

Het project, genaamd Koganeyu, omvatte de renovatie van een openbaar badhuis dat oorspronkelijk in 1985 werd gebouwd.

Schemata Architects uit Tokio behield traditionele elementen, zoals de halve muur die de badzones voor mannen en vrouwen scheidde, maar introduceerde eigentijdse kleurenschema’s en attracties voor jongere zwemmers.

“Traditioneel was sento een noodzakelijke publieke functie voor een gebied omdat mensen geen badkamers in hun huizen hadden”, vertelde projectarchitect Kotaro Shimada aan Dezeen.

“Maar vandaag de dag heeft 95 procent het, dus geleidelijk is sento uit de stad aan het verdwijnen”, voegde Shimada toe.

“We vinden deze cultuur erg belangrijk en willen we ook behouden voor de volgende generatie, dus we dachten dat een nieuwe sento andere functies moet hebben waardoor mensen tegenwoordig vaak willen gaan.”

Schemata Architects ontwierp een bargedeelte dat bier serveert aan de voorkant van de sento die zichtbaar is vanaf de straat.

De bar is een aanpassing van de traditionele sento-indeling, die oorspronkelijk een receptie had, een bandai genaamd, die naar het bad gericht was, zodat het personeel de zwemmers in de gaten kon houden.

Modernere badhuizen plaatsten deze stand vooraan, maar Schemata Architects besloot nog een stap verder te gaan en het als een eiland te hebben dat kan worden gebruikt als dj-booth voor evenementen.

Betonnen muren in industriële stijl zijn kaal gelaten om te contrasteren met de nette vierkante tegels in zachtbeige die de bar bedekken. Zachte verlichting draagt ​​bij aan de sfeer en schone donzige handdoeken zijn gestapeld boven de geborsteld metalen plank.

Het badgedeelte is ingedeeld naar geslacht, met mannen aan de ene kant en vrouwen aan de andere kant. Een traditionele halve muur scheidt de twee om privacy te bieden aan de naaktzwemmers, terwijl koppels of gezinnen verbaal kunnen communiceren en zeep over de muur kunnen delen.

Schemata-architecten hebben bewust dezelfde tegels gebruikt als de bar voor deze functie en hebben een metalen reling toegevoegd die van de ene naar de andere kant loopt.

“Tijdens het baden worden mensen door de 2,25 meter hoge grensmuur gescheiden in mannen en vrouwen, maar daarna zullen ze uiteindelijk samenkomen over deze 1,15 meter hoge toonbank met bier”, legt Shimada uit.

“We hopen dat het gebruik van dezelfde materialen mensen kan helpen om de romantiek zo te voelen.”

Er is gekozen voor kleine vierkante porseleinen tegels omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn, en de mortel rond de randen zorgt ervoor dat ze minder glad worden. Schemata Architects koos voor beige omdat het “warm, helder en universeel goed” is.

De binnenkant van de verwarmde baden is gemaakt van Towada-steen, dat er blauwgroen uitziet als het nat is.

“Het water ziet er blauw en schoon uit en de textuur voelt een beetje luxueus aan”, zei Shimada. “Towada-steen is een populair materiaal voor onsen, maar ik heb het nog nooit gebruikt in dit soort plaatselijke badhuizen in Tokio.”

Schemata Architects gebruikte een donkerder palet voor de sauna en het koude dompelbad. Het beton heeft een donker aggragaat dat het meer grip geeft en de voet licht masseert.

Een buitenruimte met zitplaatsen laat klanten afkoelen tussen baden.

More Stories
Kleine veranderingen in levensstijl die u moet aanbrengen om puistjes te voorkomen