Brexit: de gok met staatssteun van meerdere miljarden euro’s

Waarom is het VK klaarblijkelijk bereid een handelsovereenkomst met de EU op te offeren op het altaar van staatssteun?

De Britse regering besteedt de helft – 0,38% van het bbp – aan ondersteuning van bedrijven als Frankrijk, met 0,76% en ongeveer een kwart van de 1,51% in Duitsland.

Aangezien opeenvolgende conservatieve regeringen instinctief terughoudend waren om in te grijpen in de particuliere sector, en er de voorkeur aan gaven het vrije marktkapitalisme zijn gang te laten gaan, waarom is het nu vastbesloten om een ​​recht te krijgen om iets te doen dat het bijna nooit doet?

Een voormalige minister van Remain-stemgerechtigd kabinet zei: “Het heeft geen zin om de pijn en de verstoring van de Brexit te doorstaan ​​als je achteraf geen geld kunt uitgeven aan wat je wilt. Ik begrijp waarom ze deze lijn volgen.”

Technologie van eigen bodem

Zoals prof. Dieter Helm in het verleden heeft gezegd: “Regeringen zijn niet goed in het kiezen van winnaars, maar verliezers zijn goed in het kiezen van regeringen.”

Het bewijs uit de VS en China is echter overtuigend. De VS zijn geen onbekende in het vrijemarktkapitalisme, maar de regering is niet verlegen om opkomende technologieën een voorsprong te geven.

Het Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) is een onderzoeks- en ontwikkelingsagentschap van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat wordt gecrediteerd voor het uitvinden van de muis, gps en, eh, internet.

Het verklaarde doel van de Small Business Administration is “de economie van het land in stand te houden en te versterken door de oprichting en levensvatbaarheid van kleine bedrijven mogelijk te maken”. Het heeft een kantoor in elke staat en besteedt bijna $ 1 miljard per jaar aan kleine bedrijven.

De EU-staatssteunregels staan ​​u niet toe geld te geven om falende bedrijven te redden – dit worden gedefinieerd als bedrijven die de afgelopen jaren herhaaldelijk verliezen hebben geleden.

More Stories
Bureau de Change voegt bronzen lift toe aan art deco-kantoorgebouw uit de jaren 1920