Gebogen prefabbetonpanelen vormen North Perth House door Nic Brunsdon

Geprefabriceerde betonnen panelen onderbroken door gebogen bogen vormen dit familiehuis in Perth, Australië, ontworpen door architect Nic Brunsdon.

Nic Brunsdon drukte het huis met twee verdiepingen op een krap stuk grond voor een gezin dat graag dichter bij de stad Perth en al zijn voorzieningen wilde wonen – ook al betekende dat inkrimping van hun voormalige eigendom.

Met een beperkt budget besloten de architect en zijn gelijknamige studio om prefabbetonpanelen als belangrijkste bouwmateriaal te gebruiken.

“Door dit commerciële bouwsysteem te gebruiken als het belangrijkste conceptuele organisatieprincipe, kon het project een aanzienlijke besparing op het budget en tijd opleveren, terwijl de leesbare integriteit van het ontwerp en de innovatie in het woningtype behouden bleven”, aldus de studio.

North Perth House bestaat uit acht geprefabriceerde betonnen panelen die in een rastervormige formatie zijn gerangschikt. De begane grond heeft een aaneenschakeling van vier panelen die horizontaal van oost naar west lopen.

“Op de begane grond bakenen deze panelen privacy af van de voorkant van de straat naar de achterkant van het pand, die elk een drempel betekenen die dieper in het privéleven van het huis leidt”, legt de studio uit.

Op de eerste verdieping zijn nog vier panelen die 90 graden zijn gedraaid om loodrecht van noord naar zuid te lopen.

Deze bogen passen keurig in inkepingen die zijn gemaakt in de betonnen panelen op de begane grond.

De betonnen panelen zijn onderbroken door bogen – een vorm waar een van de klanten vooral dol op was, omdat het jeugdherinneringen opriep aan de gewelfde deuropeningen die in het huis van hun grootmoeder verschenen.

Smalle gebogen deuropeningen verbinden verschillende woonruimtes in North Perth House. Op de begane grond zijn deze bogen in het verlengde van elkaar gemaakt zodat er duidelijke zichtlijnen zijn van de voorzijde naar de achterzijde van de woning.

De grotere bogen vormen ramen of opvallende decorelementen. De ene is bijvoorbeeld gevuld met boekenplanken, terwijl de andere is ingelegd met warm getint hout om een ​​dramatisch hoofdeinde in de hoofdslaapkamer te creëren.

Hout is een van de drie materialen die Nic Brunsdon in het hele interieur heeft toegepast – het is ook gebruikt voor de kasten in de keuken, trapbalustrades en dressoirs.

More Stories
DE SCHOENEN DIE EEN TREND ZULLEN WORDEN IN DE LENTE 2021: INSTAPPERS, GEVLOCHTEN SANDALEN EN BALLERINAS MET CALADOS.