Hoe kan ik onzekerheid overwinnen: waarom ben ik zo onzeker?

We worden een narcistische generatie genoemd. Er wordt ons verteld dat technologie en sociale media ons een opgeblazen gevoel van eigenwaarde geven. Maar de meesten van ons lopen niet rond met het gevoel dat we allemaal zo geweldig zijn. In feite is er één onderliggende emotie die ons zelfbeeld overweldigend vormgeeft en ons gedrag beïnvloedt, en dat is onzekerheid. Als je de gedachten van mensen om je heen zou kunnen binnendringen, zelfs de narcistische, zul je waarschijnlijk onophoudelijke golven van onzekerheid tegenkomen.

Waarom ben ik zo onzeker? Wat veroorzaakt onzekerheid?

Er is een interne dialoog die gepaard gaat met onze gevoelens van onzekerheid. Dit wordt de “kritische innerlijke stem” genoemd. Dr. Lisa Firestone, die co-auteur was van het boek Conquer Your Critical Inner Voice, schreef: “De kritische innerlijke stem wordt gevormd door pijnlijke ervaringen in het vroege leven waarin we getuige waren van een kwetsende houding ten opzichte van ons of onze naasten. Naarmate we ouder worden, nemen we onbewust dit patroon van destructieve gedachten over onszelf en anderen over en integreren we het. “

Dus, welke gebeurtenissen of houdingen vormen deze innerlijke criticus? De ervaringen die we hebben met onze invloedrijke vroege verzorgers kunnen de oorzaak zijn van onze onzekerheid als volwassenen. Stel je voor dat een kind tegen een kind wordt geschreeuwd door een ouder. “Je bent zo uit elkaar! Kom je er zelf niet uit? ” Stel je vervolgens de negatieve opmerkingen en attitudes voor die ouders tegenover zichzelf uiten. ‘Ik zie er hier vreselijk uit. Ik ben zo dik.” Deze houdingen hoeven niet eens onder woorden te worden gebracht om het kind te beïnvloeden. De afwezigheid van een ouder kan ervoor zorgen dat kinderen zich onzeker voelen en geloven dat er iets fundamenteel mis met hen is. Een opdringerige ouder kan ervoor zorgen dat kinderen introvert of zelfredzaam worden op een manier waardoor ze zich onzeker voelen of anderen niet vertrouwen. Studies hebben zelfs aangetoond dat overdreven complimenten schadelijk kunnen zijn voor het zelfrespect van een kind.

Het effect van onzekerheid

Het is duidelijk dat er veel dingen zijn die onze kritische innerlijke stem bepalen, van een negatieve houding tegenover ons tot de houding die onze ouders tegenover zichzelf hadden. Naarmate we ouder worden, internaliseren we deze standpunten als de onze. We houden deze attitudes levend door in onze onzekerheden te geloven terwijl we door het leven gaan.

More Stories
Maldives Dips